Oldalak

2017. július 5.

Cukkinipakora paradicsom chutney-val









Mostanában elég sűrűn készítek ilyen, vagy ehhez hasonló fogást ebédre. :) Könnyű, jó fűszeres és gyorsan elkészül. Leszámítva a chutney főzési idejét, de azt előre is elkészíthetjük egy hűvösebb estén. ;) Szeretem az indiai konyhát és ez az étel az egyik nagy kedvencem. Már érik a kertben a paradicsom, úgyhogy fel is avattam a második szedést ehhez a chutney-hoz. (Az elsőt megettük frissen. :D) Remélem szép lesz az idei termés és akkor télire is készülhet ebből a finomságból. ;)










Hozzávalók 4 személyre:
2 kisebb cukkini
1 nagy burgonya
1 nagy vöröshagyma
2 ek. garam masala
1 ek. kurkuma

10 dkg liszt
kevés víz

A paradicsom chutney-hoz (6 személyre is elegendő lehet):
50 dkg friss paradicsom
5 gerezd fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér
1 lilahagyma
2 ek. olívaolaj
2 tk. garam masala
1 ek. chilipehely (elhagyható)
1 tk. fehérborecet
25 dkg cukor



  1. A paradicsom chutney-hoz, apró kockákra vágjuk a paradicsomot. A hagymát, fokhagymát és gyömbért késes aprítóban finomra dolgozzuk.
  2. Serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítünk. Rátesszük a paradicsomot és kevergetve addig sütjük, míg a leve elpárolog. Paradicsomtól függően ez ~15-25 perc. Félre tesszük.
  3. A maradék olívaolajat felhevítjük és ledinszteljük rajta a hagymás-gyömbéres keveréket. Hozzáadjuk a paradicsomot, majd a  fűszereket, az ecetet. Jól átkeverjük, 1-2 percig együtt pároljuk.
  4. Végül hozzáadjuk a cukrot és kevergetve addig főzzük, míg a cukor elolvad és a chutney kissé besűrűsödik. 
  5. A pakorához a cukkinit és burgonyát nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát félbe vágjuk, majd vékonyra szeljük. A zöldségeket tálba tesszük, fűszerezzük és alaposan elkeverjük a hozzáadott liszttel. Ha kissé száraznak érezzük a keveréket 1-2 evőkanál vizet adhatunk hozzá. 
  6. A masszából kézzel kis halmokat adagolunk közepesen forró olajba, majd minden oldalukon aranybarnára sütjük. Frissen tálaljuk, paradicsom chutney-t és salátákat kínálunk mellé.












4 megjegyzés:

  1. Ahogy megláttam, tudtam, hogy szeretni fogom! :) De azért nem szeretnék kóstoló nélkül maradni, mert feltétlenül meg akarom ízlelni. Kérek szépen hozzá sok-sok paradicsom csatnit is. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó! Ennek nagyon örülök! :) Máris indítom, extra adag csatnival! :)

      Törlés
    2. Hű, de finom volt, a csatni pedig különösen jól illett a pakorához. :) Köszönöm! ♥

      Törlés