Oldalak

2017. december 1.

Mézes-pisztáciás sütemény









Ezzel a süteménnyel -már ami a dekorációt és a mellé kínált gyümölcsöket illeti- némiképp elkéstem. :D De hát így jár az ember lánya, ha ezerfelé áll a feje. Valami elmarad. ...néha nem is kicsit... :D Oda se neki! Igazából ez a finomság így a tél beköszöntével is épp olyan jó választás, mint nyáron. Magában, vagy csak joghurttal kínálva is nagyon finom. Téliesíthetjük egy kis fahéjjal, vagy akár egy kevés mézeskalács fűszerkeverékkel is. Bár amondó vagyok, hogy a pirított pisztácia, méz és citrusok mellé nem is kell más, mert olyan jól összeillenek és kiegészítik egymást. ;) Ez a süti nagy kedvenc nálunk. Talán karácsonykor is megsütöm. :)









Hozzávalók egy 25x20x6 cm-es sütőformához:
A tésztához:
5 nagy tojás
225 ml sűrű görög joghurt vagy 250 ml 20%-os tejföl
20 dkg cukor
7,5 dkg darált mandula
1 citrom reszelt héja
1 narancs reszelt héja
15 dkg sima liszt
20 dkg búzadara
2 kk. sütőpor
2 dl olívaolaj

A mézes pisztáciához:
15 dkg tisztított pisztácia
1,5 dl folyós méz
1/2 citrom leve
1/2 narancs leve

A tálaláshoz:
friss idénygyümölcs vagy fagyasztott bogyós gyümölcsök
görög joghurt

Továbbá:
kevés olaj és liszt a sütőformához

  1. Egy tálban elhabarjuk a tojásokat a joghurttal és olívaolajjal. Belemérjük a többi hozzávalót és sima tésztává dolgozzuk. Olajjal kikent, kilisztezett formába öntjük, elegyengetjük.
  2. 180°C-ra előmelegített sütőben ~30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A sütőből kivéve 30 percet pihentetjük.
  3. Míg a tészta pihen, száraz serpenyőben, közepes lángon illatosra pirítjuk a pisztáciát. Hozzáöntjük a mézet, a citrom- és a narancslevet. Jól elkeverjük, majd addig forraljuk, míg szirupos nem lesz.
  4. Hegyes késsel megszurkáljuk a sütemény tetejét, így a szirup át tudja majd itatni a tésztát. A tetejére öntjük a mézes pisztáciát és egyenletesen elosztjuk rajta. 20 perc pihentetés után szépen szeletelhető. 
  5. Tálaláskor görög joghurtot és gyümölcsöt kínálunk mellé.














Az eredeti recept Jamie Oliver, Jamie belevág... című könyvéből származik.
 

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű színek, a fotók szépek, a süti pedig nagyon klassz így látványra. Persze ízre is biztos az. :D Feltétlenül le kell meóznom. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! :) ♥
      Ez esetben már indítom is a szeleteket meózás végett, és még párat annak reményében, hogy nektek is annyira ízleni fog, mint nekünk. ;)

      Törlés